Nieuws

Vers van de pers: Thunderbolts & Lightning

Het nieuwste boek van Peter Crawford geeft een goed inzicht in de ontwikkeling van de BSA A50 en A65 en biedt veel interessante en soms verbijsterende achtergrondinformatie.

Tussen 1961 en 1973 produceerde BSA bijna 109.000 unit-tweecilinders. De 500cc A50 en de 650cc A65 waren goede voorbeelden van Britse motoren in deze inhoudsklassen, die in de jaren zestig de motorwereld domineerden. Veel enthousiaste motorliefhebbers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan lieten hun keus vallen op deze sportieve twins, die ook diverse races wonnen. In 1965 won Mike Hailwood met een A65LC de prestigieuze Hutchinson 100 op het circuit van Silverstone, een jaar later gevolgd door John Cooper, die deze race op circuit van Brands Hatch won met een A65 Spitfire. Het A65-motorblok domineerde gedurende enkele jaren de nationale zijspanraces en behaalde een 1-2-3 overwinning in de (eerste) 750cc Sidecar TT in 1968.

Het 280 pagina’s tellende Thunderbolts & Lightning is het resultaat van intensief onderzoek. Alle modellen worden van jaar tot jaar gedetailleerd beschreven. De auteur heeft onder andere diverse voormalige medewerkers van BSA, die niet tot het managent behoorden, geïnterviewd. Zij verhalen over hun betrokkenheid bij het ontwerp, de ontwikkeling, het testen en de productie van de motoren. Hieronder bekende namen als de zijspancoureurs Chris Vincent, Norman Hanks, Nigel Rollason en Peter Brown alsmede een groot aantal minder bekende namen, die in de tekenkamer en als testrijder hebben gewerkt. Hun ongecensureerde bijdragen nemen de lezer mee naar de BSA-fabriek in Small Heath en het R&D Centre in Umberslade Hall. Er staan ook ervaringen in van de toenmalige eigenaren en van reeds overleden leidinggevenden.

Het boek volgt de ontwikkeling vanaf het wat bedaagd ogende eerste model tot de rauwere en snellere Thunderbolts, Lightnings, Spitfires en Firebirds van de late jaren zestig en begin jaren zeventig. In Thunderbolts & Lightning staan verder veel prachtige reclameposters en nooit eerder gepubliceerde foto’s en mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van een A65-liefhebber! Het boek is voor circa € 42,- (inclusief verzendkosten) te bestellen via www.wideline.co.uk 

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.