Nieuws

Reportage Wanderer Chrom

Wanderer presenteert – nadat het rond 1930 stopt met de productie van motorfietsen – in 1931 deze Chrom: een gemotoriseerde fiets die belasting- en rijbewijsvrij is, en concurreert met de overige fietsen uit het modelgamma van Wanderer.

De Chrom staat onmiskenbaar dicht bij een fiets. In ronkende taal valt er dan ook in de brochure te lezen: “Iedereen die kan fietsen is meteen een veilige berijder van de Wanderer motorfiets.” De grote wielen, de pedalen en de zitpositie maken het echter al snel klip en klaar: deze tweewieler staat dichter bij de fiets dan bij de motorfiets. Overigens zag de fabrikant dat zelf ook zo. Daarom prijst hij zijn product in 1932 aan met de zin: “De voordelen die een motor biedt ten opzichte van een fiets worden meestal tenietgedaan door het noodzakelijke dagelijkse onderhoud, de verzorging en vooral de stalling. De Wanderer motorfiets heeft deze nadelen niet.” Toch benadrukt Wanderer vanzelfsprekend ook de voordelen ten opzichte van de fiets. Het allerbelangrijkste voordeel is “moeiteloos lange afstanden af te leggen”. Daartoe hangt er een 74 cc tweetaktmotor in het frame. Het blok is goed voor 1,25 pk. De tweeversnellingsbak vormt een geheel met de motor en drijft het achterwiel aan via een ketting aan de linkerkant. Geheel onafhankelijk daarvan brengt een ketting aan de rechterkant de spierkracht over op het achterwiel. De technische gegevens vermelden een snelheid van dertig kilometer per uur in de hoogste versnelling.

Een bijzondere motorfiets dus, maar hoe rijdt de gemotoriseerde fiets anno 2023? Je leest de uitgebreide reportage in Het Motorrijwiel 184. Nog geen abonnee? Klik dan hier.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.