Nieuws

Phil Read (83) overleden

In het Britse Canterbury is op 6 oktober zevenvoudig wegrace-wereldkampioen Phil Read overleden. De Engelsman, met de prachtige bijnaam ‘The Prince of Speed’, was al geruime tijd ziek en is 83 jaar oud geworden.

Ondanks zijn verslechterende gezondheid bezocht Read nog graag classic race-evenementen. Zo was hij afgelopen september nog te gast bij de ClassicGP op het TT Circuit Assen. Zijn grootste successen boekte Read halverwege de jaren zestig en begin jaren zeventig. Zo was Read de eerste coureur die een wereldtitel wist te pakken in de 125cc, 250cc en 500cc. In totaal werd de Brit zeven keer wereldkampioen. Vijf van die titels behaalde hij in het zadel van een Yamaha en twee met MV Agusta.

Read kwam in 1964 voor het eerst op een Yamaha terecht en werd met wereldkampioen in de 250cc-klasse. Dat kunstje herhaalde hij in 1965 nog eens en in 1968 pakte hij de dubbel in de 125cc en 250cc. Die laatste titel werd trouwens vanachter het bureau toegekend, aangezien Read na de laatste race evenveel punten had als teamgenoot Bill Ivy. Een optelsom van racetijd in races waarin ze beide gefinisht waren bracht uiteindelijk uitsluitsel.  Na twee magere jaren in 1969 en 1970. In 1971 was het opnieuw raak en werd Read op een door Ferry Brouwer getunede Yamaha opnieuw wereldkampioen in de 250cc-klasse. In 1973, Read was inmiddels overgestapt naar MV Agusta, werd de eerste 500cc-wereldtitel binnen gehaald en ook in 1974 ging de titel naar Read op MV Agusta, zijn laatste wereldtitel. Read nam in 1978 afscheid als actief coureur, werd Honda-dealer, maar dook in 1982 nog een keer op als deelnemer aan de TT op Man, waarbij hij nog vierde werd tijdens de Senior TT.

Foto’s: Yamaha, FIM Pictures

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.