Nieuws

Reportage Suzuki GS1000S: in de voetsporen van Wes Cooley

Officieel bestaat deze Suzuki Wes Cooley-replica niet, maar de GS1000S die als basis van de replica dient bestaat natuurlijk wel! Decennia later rijdt de motor nog altijd extreem gemakkelijk, maar om er nou een kombaan mee op te duiken…

Maar liefst 45 jaar na het verschijnen van de iconische Suzuki sla ik zelf mijn been voorzichtig en daarom extra hoog over het zadel. Net als de rest van de wereld heeft iedereen bij Vintage Motorcycles – de motorzaak waar deze motorfiets te koop staat – het over de Wes Cooley Replica en niet over de GS1000S. Behoeft Cooley nog uitleg? Ik weet in elk geval zeker dat ik vandaag absoluut zijn rijstijl niet ga kopiëren op een onberispelijke klassieker waar het prijskaartje nog aan hangt. Cooley was een uiterst spectaculaire rijder, die persoonlijk het gezicht van het AMA-kampioenschap veranderde. Waar veel van zijn tegenstanders ronde lijnen reden op Europese tweecilinders koos hij voor extreem krachtige, maar lastig te hanteren Japanse viercilinders. Cooley wist ze – ondanks hun kauwgomballenframes, waardeloze remmen en dito banden – te beteugelen met zijn woeste rijstijl. Net als moderne GP-coureurs stuurde hij remmend in, zette dan de motor snel rechtop en knalde met rokende achterband en opgeheven voorwiel de bocht uit. Geen wonder dat Cooley zich ontpopte tot publiekslieveling.

Maar ik ben Wes Cooley niet en schop het dus ook niet tot publiekslieveling. Weten hoe de replica reed? Je leest de hele reportage in Het Motorrijwiel 187. Nog geen abonnee? Klik dan hier.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.