Nieuws

Reis door de tijd met Nova-JAP 500 SV

Het is een imposante motor, deze Hongaarse zwarte Nova met 500cc-JAP-motor. Een ritje op deze uit de jaren ’20 herrezen motorfiets is een indrukwekkende reis door de tijd.

De eerste versnelling heeft een zeer korte overbrengingsverhouding, dus moet het gas meteen weer dicht, de koppeling aan de slag en schakel ik naar de volgende versnelling. Even later moet ik het nog een keer doen. Het is maar goed dat de motor erg elastisch is. Vanaf dat moment gaat bijna alles in de derde en laatste versnelling. Nu de linkerhand niets meer te doen heeft, kan hij zich bezig houden met het afstellen van de voorontsteking. De motor moet sterk trekken, maar niet gaan kloppen. Honderd jaar geleden waren motorrijders nog machinisten. In die tijd deden we veel van wat tegenwoordig automatisch gebeurt nog met de hand. Motorrijders hadden ook meer technisch inzicht nodig voor onderhoud dan tegenwoordig. Simpelweg benzine bijvullen tussen twee beurten in was toen absoluut niet genoeg. De prestaties van hedendaagse motorfietsen zouden onze voorouders van toen zeker fascineren, maar ze zouden waarschijnlijk minstens zo verheugd en verbaasd zijn over de vooruitgang in gebruiksgemak en onderhoud.

Maar wat is het verhaal achter deze Hongaarse Nova-JAP? Wat maakt hem zo bijzonder, en hoeveel exemplaren zijn er nog van deze motorfiets? Je leest de rij-indruk in Het Motorrijwiel 187. Nog geen abonnee, maar wel interesse? Klik dan hier.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.