Nieuws

Jan de Vries (1944-2021)

Op donderdag 14 januari overleed Jan de Vries op 77-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen. De Vries was één van de allergrootsten ooit in de kleinste wegraceklasse. De Vries werd ontdekt door Kreidler-importeur Henk van Veen, die hem op een 50 cc-racer zette. Een historische stap, want De Vries bleek een natuurtalent. In 1970 won hij in Italië zijn eerste GP; er zouden er nog dertien volgen. De Dutch TT in eigen land zou De Vries echter nooit winnen. Pech en snellere rijders stonden hem daar in de weg.   

In 1971 werd De Vries de eerste Nederlandse wegracewereldkampioen toen hij in een dramatische ontknoping in het Spaanse Jarama zijn aartsrivaal Angel Nieto versloeg. Een jaar later wist De Vries zijn titel niet te prolongeren, maar in 1973 was De Vries oppermachtig toen Nieto de 50 cc-klasse liet voor wat hij was. “Als ie heel bleef, won ik”, aldus De Vries over het seizoen waarin hij slechts in vijf van de zeven races finishte, maar dan wel als winnaar. De KNMV beloonde De Vries met de Hans de Beaufort Beker.  

Na dat jaar besloot De Vries te stoppen. De dood van zijn goede vriend Jarno Saarinen in Monza in 1973 speelde daarbij een belangrijke rol. De technisch begaafde De Vries werd monteur voor zijn landgenoot Henk van Kessel, die in 1974 de 50 cc-titel in Nederland hield. In 1975 kwam het tot een pikante samenwerking tussen De Vries en zijn voormalige rivaal Nieto, toen de Spaanse bond een Van Veen Kreidler voor haar troetelkindje kocht. “Het verbaasde me hoe gemakkelijk hij was”, vertelde De Vries over die samenwerking. “Toen hebben we ook wel een vriendschappelijke band gekregen. Hij zei ook ‘als jij er niet geweest was, zou ik niet zo goed zijn geworden’.” Daarna trad De Vries toe tot het team dat voor Van Veen de legendarische Van Veen OCR 1000-straatmachine bouwde.  

Tot op hoge leeftijd stapte De Vries op zijn wonderschone miniatuurracer tijdens demoraces. Het waren momenten met oude strijdmakkers die hij koesterde en ‘waarop alles weer boven kwam’. Vorig jaar maakte hij op de dag dat de TT zou hebben moeten plaatsvinden nog enkele ronden. Over zijn bijzondere prestaties bleef De Vries altijd bescheiden. Pas decennia later kwam het besef dat hij als meest succesvolle Nederlandse solo-coureur met twee wereldtitels, veertien GP-zeges en 27 podiumplaatsen grootse dingen had bereikt. “Toen was het normaal. Maar het was niet normaal. Soms denk ik wel eens ‘heb ik dat gedaan?’” 

Met de dood van Jan de Vries verliest Nederland één van de allergrootste boegbeelden en coureurs uit de vaderlandse historie en een zeer aimabel mens.  

(foto: Guus van Goethem) 

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.