Nieuws

BREMEN CLASSIC MOTORSHOW | 2 – 4 FEBRUARI

Deze keer met 50cc in de schijnwerpers

Sinds 2003 is de Bremen Classic Motorshow uitgegroeid tot de eerste vakbeurs voor klassieke voertuigen van het jaar in Duitsland. Ieder jaar komen gedurende drie dagen verzamelaars en vetapen, beginnende fans en langdurige liefhebbers, dealers en restaurateurs, clubs en vrienden samen in de MESSE BREMEN-hallen om te kletsen en te praten in een ontspannen sfeer. In 2023 behaalde de klassiekerbeurs een nieuw record: 46.407 bezoekers. Ongeveer 730 exposanten uit heel Europa zorgden voor een breed en gevarieerd programma. Vanwege de Covid-pandemie was het BCM-team genoodzaakt het live-evenement in 2021 en 2022 te annuleren. In plaats daarvan hebben ze een online evenement in de vorm van een livestream samengesteld.

Met de 22e Bremen Classic Motorshow start het Duitse klassiekerseizoen van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari 2024 in MESSE BREMEN. Fans van de Kreidler, Simson en nog veel merken zullen blij zijn. In een speciale show worden een aantal fraaie 50-cc brommers gepresenteerd en laten zien hoe de concurrentie tussen de verschillende fabrikanten over de nationale grenzen heen de motorwereld en de motorsport gedurende vijfentwintig jaar ooit een enorme impuls heeft gegeven. De show wordt samengesteld in samenwerking met PS.SPEICHER en een aantal verzamelaars uit Noord-Duitsland.

“Ook in Duitsland waren voor velen deze modellen hun eerste stappen in de gemotoriseerde mobiliteit”, zegt Frank Ruge, projectmanager van de Bremen Classic Motorshow. “Daarom roepen ze ook vandaag vele herinneringen en emoties op.”

Na een terugval in populariteit in de jaren tachtig en negentig beleefden de bromfiets rond de millenniumwisseling een renaissance onder verzamelaars. Tegenwoordig waarderen experts opnieuw de technische briljantie en het vaak op motorfietsen geïnspireerde ontwerp. Ze waren en zijn uniek: er zou nooit meer een voertuigklasse voor jongeren bestaan waarvan de enige beperking de cilinderinhoud was. De Duitse autoriteiten waren van mening dat jongeren nooit te snel zouden rijden op 50 cc-modellen. Wat hadden ze het mis!

De concurrentie tussen de merken spoorde ingenieurs, marketeers, coureurs en testrijders bij sommige fabrikanten aan om jaarlijks nóg meer verbeterde modellen uit te brengen. Als gevolg hiervan veranderden de kleine machines in serieuze mini motoren die qua robuustheid en prestaties konden tippen aan hun veel grotere broers. Vooral de “grote drie” – Hercules/Sachs, Zündapp en Kreidler – streden met elkaar om het marktleiderschap, ook op racecircuits en in de offroad. In de beurshallen van MESSE BREMEN zullen tien modellen van deze merken deze rivaliteit illustreren.

In de hoogtijdagen van de 50 cc motorfietsen bood de markt ook goedkopere modellen van postorderbedrijven, exotische types uit Zwaben en import uit Japan en Oostenrijk. Om dit te illustreren, zullen op de speciale 50cc show ook fietsen van Garelli, Maico, Yamaha, Honda en Puch aanwezig zijn. Voor tieners die zin hadden in iets anders, waren er de mini scooters, in Bremen vertegenwoordigd door de Vespa 50 RS. Ook de DDR sprong op de kar. Op de Classic Motorshow in Bremen zijn bijvoorbeeld Sperbers van Simson te zien.

Vroeger was een brom fiets de enige manier voor 16- en 17-jarigen om legaal sneller dan 40 km/u te rijden. Geen wonder dus dat jonge fans van zangers als Peter Kraus en Ted Herold zich graag lieten fotograferen op een Kreidler Florett of Gritzner Monza. Nog geen twintig jaar later gaan jongeren die naar Sweet en Led Zeppelin luisterden op pad in een Hercules K 50 RL of Zündapp KS 50. De speciale motorshow op de Bremen Classic Motorshow zal deze jaren weer tot leven brengen!

Bremen Classic Motorshow in het kort

Dagen: vrijdag 2 t/m zondag 4 februari 2024

Openingsuren: 9.00 tot 18.00 uur

Locatie: MESSE BREMEN, 28215 Bremen

Ticketprijzen: Dagkaart online € 16, ter plaatse € 18; Dagkaart met korting online € 14, ter plaatse € 16; After-work ticket vrijdag en zaterdag vanaf 15.00 uur ter plaatse: € 9; Familieticket (2 volwassenen en 4 kinderen) € 38 Euro

Zie ook: www.classicmotorshow.de/en

 

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.