Nieuws

André Gebben: van talentvol wegracer tot Nederlands motorcross-kampioen

Hij had net zo’n succesvolle wegracer kunnen zijn als Jan de Vries en Aad Toersen. André Gebben was immers sneller dan die twee tijdens de talentenjacht van Henk van Veen op het circuit van Zandvoort in 1965. Alleen sprak zijn moeder een veto uit…

We spreken de 75-jarige Gebben in zijn motorzaak in Rogat. Hij is ondanks zijn leeftijd nog erg fit en scherp, en herinnert zich de talentenjacht op Zandvoort nog als de dag van gisteren. Wel reproduceert hij direct dat hij zelf nooit gezegd heeft dat hij die dag de snelste was, maar dat het Jan Smit (later bekend van Henk Vinks Big Spender) was. Of het Gebben zeer doet dat hij net als de Vries meervoudig wereldkampioen wegrace had kunnen zijn? “Vaak genoeg heb ik inderdaad bedacht dat ik daar ook had kunnen staan. Maar je moet nuchter blijven: dat was niet zo. Met Aalt en Jan hebben ze meer dan aardige vervangers gevonden. Dat waren in hun tijd simpelweg de beste. Natuurlijk blijft het jammer, want racen was en is geweldig. Ook ik had ver kunnen komen met mijn talent. Lef, techniek en inzicht, ik had het allemaal. Misschien is het ook wel mijn geluk geweest dat ik niet mocht racen van mijn moeder. Jan en Aalt hebben er vreselijk afgelegen.”

Maar waarom mocht André Gebben dan precies niet gaan wegracen van zijn moeder? En hoe zat het met zijn motorcross-carrière? Het hele interview met André Gebben lees je in Het Motorrijwiel 186. Interesse in een abonnement? Klik dan hier.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.