Nieuws

Royal Enfield Scrambler op komst?

Voor dit modeljaar kreeg de Royal Enfield Himalayan een Euro5-kuur, maar komend jaar krijgt de eigenzinnige avonturier wellicht gezelschap van een Scrambler-uitvoering met een 19 inch voorwiel, de Scram 411, waarvan we een foto van het kleimodel hebben weten te bemachtigen van een man in regenjas….

Officieel is de informatie nog niet, maar we gaan er van uit dat er in 2022 een Himalayan-variant komt, die meer op straatgebruik is gericht. Anders dan de bestaande allroad, die is voorzien van een 21 inch voorwiel, zal de Royal Enfield Scram 411 aan de voorzijde op een 19 inch wiel rollen. Achter wordt het 17 inch wiel gehandhaafd. Het lijkt er wel dat het beide spaakwielen zullen blijven, maar het kan ook zijn dat de Scram in plaats daarvan klassieke lichtmetalen velgen krijgt. De naam Scram is inmiddels door Royal Enfield vastgelegd.

Om de transformatie naar een scrambler compleet te maken, heeft het ruitje plaatsgemaakt voor een compact fly screen rond de koplamp. En in plaats van valbeugels zijn er aan de voorzijde van de tank van de Scram 411 kappen aangebracht met het opschrift ‘411’. Het klokkenspel lijkt afkomstig van de nieuwe Enfielf Meteor 350.

Ook het zadel is anders, want het tweedelige zadel van de Himalayan heeft het veld geruimd voor een zadel zonder verdeling. Daarnaast is de bagagedrager van de avonturier ook verdwenen ten faveure van een handgreep voor een passagier. Het achterlicht is identiek, maar het spatbord van de Scram verschilt wel weer.

Wat de vering betreft, lijkt er weinig nieuws onder de zon en ook de vorm van de tank is zo op het eerste oog gelijk gebleven. Hetzelfde geldt voor het motorblok, maar dat verraadt de typeaanduiding van de scrambler al. Het is de vertrouwde 411 cc metende eencilinder van de Himalayan, goed voor 25 pk bij 6.500 toeren en 32 Nm bij 4.500 toeren.

Kenners van de Indiase markt verwachten de officiële presentatie in oktober 2021, waarna de Scram 411 waarschijnlijk in het voorjaar van 2022 naar Europa komt.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.