Motorrijwiel

Rob Brons wegrace-carrière aan de hand van krantenkoppen

Het is alweer vijftien jaar geleden dat wegrace-coureur Rob Bron overleed. De markante Amsterdammer kende een turbulente sportieve carrière met als hoogtepunt een derde plaats in het 500cc-wereldkampioenschap van 1971. We reconstrueren zijn loopbaan aan de hand van krantenkoppen. In het eerste deel de jaren 1968 tot 1973.

We vinden Brons naam pas in 1967 voor het eerst terug in de kranten, maar zijn loopbaan begint jaren eerder. In 1959 begint Bron met karten en schopt het direct tot Nederlands Kampioen in de 50cc-klasse. Pas vijf jaar later maakt hij de overstap naar de tweewielers en weer drie jaar later lezen we zijn naam dus voor het eerst in de krant. Dit artikel reconstrueert Brons doen en laten aan de hand van krantenartikelen en pretendeert absoluut niet om zelfs ook maar een beetje biografisch te zijn. Brons rumoerige privéleven rond 2000 blijft daarom bijvoorbeeld onbeschreven. Het is goed zo; laten we Bron vooral herinneren als een begenadigd coureur, geinponem, armoezaaier en onverbeterlijke optimist. Een jaar na zijn eerste krantvermelding is de ster van Bron al zo hoog gerezen dat De Telegraaf onder de kop ‘Renners van Naam op een nieuwe Japanner’ bericht over zijn overstap naar Kawasaki. Dat jaar legt Bron volgens De Tijd “Met allure beslag op de Nederlandse titels in de 250 en 350cc-klasse.”

Maar hoe begon Brons carrière, en wat maakte hij in zijn loopbaan allemaal mee? Je leest het in het eerste deel van de reportage in Het Motorrijwiel 189. Interesse in een abonnement? Klik dan hier.

Mobiele versie afsluiten