Nieuws

Recordbedrag voor Fonzie’s 1949 Triumph Trophy

FONZIE’S VERLOREN EN GEVONDEN TRIUMPH UIT DE HAPPY DAYS TV-SERIE

1949 TRIUMPH TROPHY 500 CUSTOM

 

FRAME NO. 11198T MOTORNR. TR59016133

Tv-personages worden niet veel cooler dan Arthur Herbert Fonzarelli, beter bekend als “The Fonz” in de langlopende ABC-sitcom “Happy Days” die dinsdagavond van 1974-84 werd uitgezonden. Op het hoogtepunt van de kijkcijfers werd de show bekeken door zo’n 40 miljoen Amerikanen, die afstemden op de avonturen van de middelbare scholier Richie Cunningham (Ron Howard) uit de jaren 50 u

it Milwaukee, zijn familie en vrienden. Oorspronkelijk een beetje speler, werd Fonzie, zoals geportretteerd door Henry Winkler, de grote doorbraakster van de show. De sympathieke motorrijder en damesman was zo iconisch dat TV Guide hem als nummer 4 noemde in de ranglijst van ’50 beste tv-personages aller tijden’. Toen de show uiteindelijk werd afgelast, werd zijn kenmerkende bruine leren bomberjack aangekocht door het Smithsonian Institution.

Maar hoe zit het met de andere prop van The Fonz, zijn Triumph-motorfiets? Zoals vaak gebeurt met voertuigen die worden gebruikt in televisie en films, lijkt het alsof de productie eenmaal is gestopt, verloren is gegaan in de nevelen van de tijd. Zo was het ook met de “Happy Days” Triumph, totdat Cycle World- schrijver Wendy F. Black de opdracht kreeg om het op te sporen voor een verhaal in 2000. Haar zoektocht begon met de spil van alles wat met Hollywood en motorfietsen te maken heeft: Bud Ekins , racer, stuntman, leverancier van auto’s en fietsen naar de studio’s.

Volgens Ekins waren er eigenlijk drie Triumphs, allemaal 500cc Trophy-modellen van verschillende jaren, die op de show werden gebruikt, waarvan er twee inderdaad waren verdwenen – gestolen, de grond in gerend of verkocht voor onderdelen. Maar Ekins wist niet alleen van de derde en resterende Triumph, hij had hem oorspronkelijk aan Paramount Studios geleverd nadat hij het voorspatbord had losgetrokken, een stel buckhorn-sturen had vastgeschroefd en de benzinetank zilver had geverfd. De Fonz zou immers niet op een standaardmotorfiets rijden. Ekins wees de tijdschriftschrijver ook naar het noorden, naar Oakland, waar de enige overgebleven Fonzie-motor sinds 1990 had gestaan, verborgen in het zicht en zonder pardon gestald bij Mean Marshall’s Motorcycles. Winkeleigenaar Marshall Ehlers kocht de motor niet van Ekins vanwege zijn sterrenkracht, maar vanwege de racegeschiedenis van het model, zijn volledig gelegeerde motor en zijn schaarse uiterlijk.

Gelukkig is dat niet gebeurd en nu is een van ’s werelds coolste Triumphs, onaangeroerd sinds hij 27 jaar geleden voor het laatst over televisieschermen rolde, klaar voor zijn tweede act. Een deel van de opbrengst van de verkoop zal door Bonhams worden geschonken aan het liefdadigheidswerk van Henry Winkler ter ondersteuning van kinderen met dyslexie.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.