Nieuws

Harley-Davidson Strap Tank 1908 voor recordbedrag geveild

De duurste motor ter wereld? Dan hebben we het over de Harley-Davidson Strap Tank uit 1908, die onlangs bij het Amerikaanse veilinghuis Mecum voor 935.00 dollar, ruim 863.000 euro, onder de hamer ging.

Met dat enorme bedrag gaat de Strap Tank precies 6.000 dollar over het vorige recordbedrag heen dat voor een Vincent uit 1951 werd neergeteld. Harley bracht dit Model 4 in 1908 op de markt. De eencilinder mat 440 cc en was voorzien van een zogeheten F-Head, dus een inlaat-over-uitlaat-gaswisselsysteem (Intake-over-Exhaust, IOE). De kleppen stonden boven elkaar, de bougie vonkte in een kleine ruimte er tussenin. Het blok met lange slag kwam tot 2 kW (2,72 pk) vermogen, dat middels een leren transmissieriem richting achterwiel ging. De topsnelheid bedroeg 64 km/uur.

De bijnaam ‘Strap Tank’ dankte deze Harley aan de twee vernikkelde stalen banden rond olietank, benzinetank en frame lopen. In 1908 produceerde de Amerikaanse fabrikant er 450 van, destijds ook al een prestatie van formaat. Geschat wordt dat er tegenwoordig nog een dozijn van deze eerste jaargang Strap Tanks over is. Deze, met motornummer 2241, staat bekend als de meest authentieke.

Het verhaal achter deze Strap Tank uit 1908 leest trouwens bijna als een roman. In 1941 werd de eencilinder in een schuur in Wisconsin ontdek, om vervolgens 66 jaar in het bezit van de vinder te blijven. Deze liet de machine grondig restaureren. Het bijzondere aan deze Strap Tank en wat ook de absurd hoge prijs kan verklaren is dat alle originele onderdelen als tank, riem, zadel en uitlaten aanwezig zijn.

Afgelopen jaar werden er trouwens meer Harley’s uit 1908 geveild, maar zelden voor een bedrag hoger dan 125.00 dollar. Een enigszins vergelijkbaar hoog bod van 650.000 dollar werd in 2015 gedaan op een volledig originele en ongerestaureerde Strap Tank uit 1907. Overigens zijn er momenteel wereldwijd maar drie Harley’s uit deze tijdsperiode bekend, waarvan 99 procent zeker is dat ze echt zijn. Een daarvan staat bij Harley-Davidson in het museum, de tweede is het zojuist genoemde model uit 1907 en de derde is het onderwerp van dit artikel.   

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.