Nieuws

De zwanenzang van Puch

De geboorte van Frigerio-Puch markeert het begin van de zwanenzang van de motorendivisie van Puch. Het sterfbed is van korte duur, want na twintig jaar is het voor Frigerio-Puch al over en sluiten. De oorzaak? Het prijspeil, concurrentie op oorlogspad en – altijd weer – Piaggio.

De naam Frigerio-Puch is overduidelijk opgebouwd uit Frigerio – het bedrijf van de gelijknamige broeders Luigi en Piero – en het bekende Puch, de Oostenrijkse fabrikant van fietsen, brommers, motoren en auto’s. Het resultaat van de samenwerking? Zo’n 4.500 geproduceerde motorfietsen, bijna allemaal gemaakt voor de terreinsport. Eén van die motoren is de MC250 uit 1977, op de foto een gerestaureerd exemplaar en een voorbeeld van de fraaie kruisbestuiving tussen Italië en Oostenrijk. Deze MC250 is het topstuk van classic-crossliefhebber Rob Peetoom. Waar hij normaal zijn motoren opknapt en poetst tot de spaken en nippels aan toe, koopt hij de Frigerio-Puch in showroomconditie. En dat is achteraf maar goed ook, want het valt niet mee om informatie over de Italiaans-Oostenrijkse modellen te vinden. Zoals het een goede techneut betaamt, blijft Luigi Frigerio zijn motoren continu enthousiast doorontwikkelen en documenteert hij alles op z’n Italiaans. Motoren uit hetzelfde bouwjaar hebben daardoor soms verschillende specificaties.

Maar wat maakt de MC250 nou zo speciaal? En hoe zag de samenwerking tussen de gebroeders Frigerio en Johann Puch er verder uit? Dat lees je in Het Motorrijwiel 181! Geen abonnee? Klik dan hier voor een voordelig abonnement op Het MotorRijwiel.

Overig nieuws

Motorrijwiel als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.