Motorrijwiel

De bijzondere verzameling van Willem Schouten

Verzamelaars zijn er in alle soorten en maten, maar een type als Willem Schouten kom je zelden tegen. En als je alles op alles zet om een gloednieuwe retro-Kawasaki Z900RS te krijgen met exact hetzelfde framenummer als dat van zijn klassieke Z900 uit 1972, is de interesse om langs te gaan voor een bak koffie gewekt.

Schouten bouwde zijn imposante verzameling in vijf jaar op tot de huidige omvang. De Kawasaki Mach III die hij zelf in zijn jeugd reed, markeerde de start van zijn collectie. Voor zijn allereerste motorfiets, een Jawa 350, is dan weer geen plek ingeruimd, vermoedelijk door de bijna-doodervaring die hij op de Tsjechische pruttelpot had. Het is lastig om een rode draad te ontdekken in de verzameling van Schouten. Straatmotoren, twee- en viertakten, speedway- en terreinmotoren, het staat allemaal ogenschijnlijk dwars door elkaar. Toch hebben ze allemaal kenmerken die het echte Schouten-fietsen maken. “Alles moet origineel zijn”, zegt hij daarover. Daarnaast moeten alle motoren ook waarde vertegenwoordigen. Wel is direct duidelijk dat er een groene draad door de verzameling loopt, want Schouten is Kawasaki-fan in hart en nieren. Waarom? “Als je een Kawa-blok uit elkaar trekt, is alles zwaar uitgevoerd. Heerlijk duurzaam. Van die degelijkheid kan ik genieten.”

Hoe ziet de collectie er dan precies uit, en wat is het verhaal van de Z900RS met het framenummer van de Z900 uit 1972? Je leest de complete reportage – inclusief sterke verhalen en anekdotes – in Het Motorrijwiel 181. Nog geen abonnee, maar wel interesse? Klik dan hier.

Mobiele versie afsluiten