Motorrijwiel

DE 2023 ROYAL ENFIELD BULLET – NEW HEART. SAME BEAT.

PERSBERICHT: Chennai, India, 14 september 2023 –
Als schitterend symbool van weerbaarheid en een blijvende naam in de motor- en autohistorie, zet de Royal Enfield Bullet 350 zijn legendarische erfenis voort in een nieuwe gedaante. Royal Enfield, de wereldwijde leider in het segment van middelgrote motorfietsen (250cc-750cc), kondigt de lancering aan van de 2023 Bullet 350. Geïntroduceerd op het bewezen, verfijnde en soepele J-Platform motorblok van Royal Enfield, blijft deze iconische motorfiets, met meer dan negen decennia aan erfgoed, trots een fusie van esthetiek en vakmanschap, de levendige cultuur die het de afgelopen negen decennia heeft aangewakkerd, en de gemeenschap en karakters die het vertegenwoordigt.

Siddhartha Lal, Managing Director – Eicher Motors Ltd, Blikt, op dit belangrijke moment voor de Bullet, terug op zijn eigen herinneringen: “De zomer van ’94 was toen ik solo door Europa reed, onbevreesd en avontuurlijk, op een Bullet 500. Velen voor mij, en velen na mij hebben misschien dezelfde reis afgelegd, letterlijk en figuurlijk, maar het was mijn meest memorabele ervaring. Zonder twijfel is de Bullet al generaties lang een onmiskenbaar symbool van wat wij het pure motorrijden noemen, maar de Bullet is ook een cruciaal onderdeel geweest van de geschiedenis van Royal Enfield. Voortkomend uit het veerkrachtige en pure karakter van de groepen die deze iconische machine hebben omarmd, is de Bullet een geliefd symbool van trots en identiteit geworden voor veel rijders en liefhebbers. Vandaag, waarop de Bullet voortgaat in een nieuwe gedaante, is het ons een grote eer om een sleutelrol te kunnen spelen in de verder ontwikkeling van zijn nalatenschap.”

Als er ooit een motorfiets is geweest die de tand des tijds heeft doorstaan, dan is het wel de legendarische Royal Enfield Bullet. Toen hij in 1932 werd onthuld, waren zijn geavanceerde kenmerken toonaangevend op het gebied van motorfietsontwerp. De baanbrekende achterwielophanging met swingarm werd in 1948 radicaal vernieuwd en veroverde de motorwereld stormenderhand. Alle andere motorfietsfabrikanten volgden dit voorbeeld snel.

Zijn excellente rijeigenschappen ook op de moeilijkste omstandigheden, zijn succes in dienst van de Indiase strijdkrachten en de daaropvolgende overstap naar productie in Madras in 1955, waren een vliegende start van zijn tot decennialang koning van de Indiase wegen. De aanpassing in 2010 met de originele UCE-motor van Royal Enfield verzekerde dat hij de ambitie mocht hebben om als motor- én cultureel icoon verder te gaan.

Er is weinig dat niet gedaan kan worden op een Bullet. In de loop van zijn opmerkelijke bestaan hebben Bullets bijna elke denkbare uitdaging overwonnen, van kampioen worden in trials en internationale Six Days Trials-wedstrijden tot ronde records vestigen op the Isle of Man en het bedwingen van de hoogste bergpassen. De Bullet is een vertrouwde metgezel op elke soort reis. Van een weekendje weg tot avonturen rond de wereld, een betrouwbaar vervoersmiddel voor woon-werkverkeer en een winterhard werkpaard. Het is een loyale partner voor meer dan een miljoen gepassioneerde rijders over de hele wereld.

De Bullet is niet alleen het langstlopende model in productie wereldwijd, maar ook onderdeel geworden van het sociale stelsel van India, een erfstuk dat van de ene generatie overgaat op de volgende en meer dan 1000 ‘Riders Clubs’ heeft voortgebracht. Voor deze trouwe liefhebbers is Bullet Meri Jaan (‘Bullet is My Life’) niet alleen een korrelige video en pakkende song, maar belichaamt een krachtige symboliek die authenticiteit, stoïcisme, betrouwbaarheid en individualiteit representeert.

En nu neemt deze uiterst praktische, multifunctionele motorfiets zijn unieke erfgoed, majestueuze uitstraling, rotsvaste rijstijl, motor met sterk koppel, de eenvoudige, overzichtelijke uitstraling mee naar een spannend nieuw tijdperk.

Over de lancering van de nieuwe 2023 Bullet zei B Govindarajan, CEO, Royal Enfield: “Voor mij is de Bullet een onmiskenbaar symbool van veerkrachtige techniek en esthetiek. Hij heeft oorlog en vrede doorstaan met ongekende betrouwbaarheid en is al meer dan 90 jaar een bondgenoot van de dappersten der dapperen. De Pinstriping van de Bullet wordt al drie generaties lang door ambachtslieden handmatig aangebracht en de Bullet heeft zijn koninklijke aantrekkingskracht behouden zonder zich over te geven aan rages. De strakke eenvoud van zijn vorm staat in schril contrast met zijn robuuste betrouwbaarheid, zijn moed en karakter. We hebben er doelbewust naar gestreefd om de essentie van het erfgoed van de Royal Enfield Bullet te behouden nu hij zich opmaakt voor de overgang naar een nieuwe vorm en standvastig doorrijdt naar de volgende eeuw en verder”.

De Bullet 350 2023 bevat de moderne, wereldwijd geprezen 349cc luchtgekoelde ééncilinder motor die ook al gemonteerd is in de Meteor, Classic en HNTR. Deze motor met brandstofinjectie zorgt voor 20,2 pk bij 6100 tpm en 27 Nm koppel bij 4000 tpm, wat resulteert in een sterk koppel bij lage toerentallen, een soepele, lineaire vermogensafgifte en een geraffineerde maar levendige rijervaring. Met een primaire balans as om trillingen tegen te gaan, voelt hij responsief en verfijnd aan. Een superlatieve rijervaring is verzekerd dankzij het zuivere en soepele schakelen met de geoptimaliseerde 5-traps versnellingsbak. Voorvorken van 41 mm, een voorband van 100/90 -19 en een schijfrem van 300 mm. Aan de achterkant een bredere band, van 120/80-18, en een schijfrem van 270 mm. Het comfort wordt gegarandeerd door een vernieuwde enkele zitplaats die met grote aandacht voor zowel de ergonomie als hoogwaardige materialen is vervaardigd.

Het chassis is ontworpen voor verbeterde rijeigenschappen en wendbaarheid. Doordat het steviger is dan bij de vorige Bullets, geeft het meer vertrouwen bij hogere bochtsnelheden en voelt het stabieler aan op rechte wegen. Dit wordt versterkt door de voorvork van 41 mm met een grote diameter en banden met een breder profiel, een voorband van 100/90-19 en een achterband van 120/80-18, vergeleken met eerdere Bullet-uitvoeringen. Aan de voorkant is een schijfrem van 300 mm gemonteerd en de achterkant beschikt over een schijfrem van 270 mm. Het comfort wordt gewaarborgd door een nieuwe versie van het enkele zadel, dat samen met de opnieuw ontworpen spatborden bijdraagt aan de subtiel geëvolueerde styling, een duidelijke verbetering van de proporties, houding en esthetische balans van de motorfiets.

De Bullet 350 2023 voor Europa wordt uitgebracht in twee verschillende edities, beide met de hand gemaakt en met een opwindende, superieure afwerking. De Bullet Standard in Black en Maroon heeft twee kanaals ABS, schijfrem achter, afgewerkt met elegante hand gepinstripete tanks en onderdelen in combinatie met chromen en gouden badges. De Bullet Black Gold, is een premium variant met een opvallende combinatie van een mat- en glanzend zwarte tank, koper- en goudkleurige 3D badge, koperkleurige pinstriping en trendy, blacked-out motorblok en componenten, en wordt eveneens geleverd met tweekanaals ABS en schijfrem achter.

Beide Europese edities zijn gebouwd met een karakteristieke 13-liter druppeltank en de traditionele Royal Enfield casquette met een nieuwe koplamp – samen met de kenmerkende ’tijgerogen’ (richtingaanwijzers) een blijvend kenmerk op Royal Enfield motorfietsen sinds 1954. Meer eigentijdse elementen zijn onder andere het nieuwe digi-analoge instrumentenpaneel met een LCD-informatiepaneel en een USB-oplaadpunt onder het stuur. De rijbedieningen hebben speciale aandacht gekregen om te zorgen voor een ontwerp, pasvorm en afwerking van topklasse met prachtig vormgegeven draaischakelblokken die gebruiksgemak combineren met een opvallende retro-look.

De Bullet 350 2023 wordt ondersteund door een ecosysteem van 28 originele motorfietsaccessoires, waarvan er negen speciaal voor de Bullet zijn ontworpen en ontwikkeld. Dit zijn onder meer comfortabele touring- en lage zadels en een touring-stuur. Er is ook een selectie van hoogwaardige motoruitrustingen, waaronder helmen en kleding met details die de legendarische pinstriping van de Bullet weerspiegelen.

Zoals de Bullet is er maar één. Trouw aan zijn erfgoed, maar geactualiseerd en relevant gemaakt voor elke nieuwe generatie motorrijders. De Bullet is de bewaarder van het DNA van ‘puur motorrijden’ van Royal Enfield. Royal Enfield denkt dat de tijd rijp is om de wereld met nieuwe ogen naar de Bullet te laten kijken; om opnieuw verliefd te worden op dit authentieke, glanzende symbool van ingetogen stijl en tijdloze weerbaarheid.

Het wachten is voorbij. De nieuwe 2023 Bullet 350 staat klaar om zijn rechtmatige plaats als juweel in de prachtige kroon van Royal Enfield in te nemen. De Bullet wordt eind oktober/ begin november verwacht bij de Royal Enfield Dealers in de Benelux

Over Royal Enfield:

Royal Enfield, het oudste ononderbroken geproduceerde motorfietsenmerk, maakt al sinds 1901 prachtig vervaardigde motorfietsen. Het van oorsprong Britse bedrijf opende in 1955 een fabriek in Madras. Dit is de basis geworden van waaruit Royal Enfield toonaangevend was voor de groei van het middelgrote tweewielersegment van India. Royal Enfield-motorfietsen zijn aantrekkelijk, ongecompliceerd, toegankelijk en plezierig om te rijden; een voertuig voor exploratie en zelfexpressie. Het is een benadering die het merk puur motorrijden noemt.

Het topaanbod van Royal Enfield bestaat uit de onlangs gelanceerde, stijlvolle Super Meteor 650, de nieuwe HNTR 350, de tijdloze Classic 350, de Meteor 350 Cruiser, de 650 parallelle twin-motorfietsen Interceptor en Continental GT, de avontuurlijke motorfietsen Himalayan en Scram 411 ADV Crossover, en de iconische Bullet 350. Rijders en een enthousiaste community worden gekoesterd met een overvloedig aantal evenementen op lokaal, regionaal en internationaal niveau. Het meest opvallende zijn Rider Mania, een jaarlijkse bijeenkomst van duizenden Royal Enfield-liefhebbers in Goa, en de Himalaya Odyssey, een jaarlijkse pelgrimage die over een aantal van de zwaarste terreinen en de hoogste bergpassen gaat.

Royal Enfield, een divisie van Eicher Motors Limited, is actief via meer dan 2100 winkels in alle grote steden in India en bijna 850 winkels in meer dan 60 landen over de hele wereld. Royal Enfield heeft verder twee technische centra van wereldklasse, in Bruntingthorpe (VK) en in Chennai (India). De twee state-of-the-art productiefaciliteiten van het bedrijf bevinden zich in Oragadam en Vallam Vadagal, in de buurt van Chennai. Verspreid over de wereld beschikt Royal Enfield over drie moderne CKD-assemblagefaciliteiten in Thailand, Argentinië en Colombia. Met meer dan 37% samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) in de afgelopen 5 jaar en een stijging van de omzet in de internationale markten met 108% in 2021-22, is Royal Enfield mondiaal marktleider in het segment van de middelgrote motorfietsen.

Voor nog meer informatie over Royal Enfield, ga naar: https://www.royalenfield.com

      

Mobiele versie afsluiten