Motorrijwiel

Brommers kiek’n Ger Dijkstra – blij met een oubollige Union

Vroeger vond hij het maar een oubollige brommer, maar tegenwoordig is Ger Dijkstra trotse eigenaar van een Union Sport-O-Matic. Het is geen eerbetoon aan techniek, noch aan een vaderlandse bromfietsfabrikant die niet meer is. Nee, de brommer is een eerbetoon aan vader Sjoerd die vanwege zijn suffe Union vroeger werd beschimpt door zijn zoon.

“Enkele decennia na de te vroege dood van mijn vader vroeg ik me af waar de Union destijds was gebleven. Een neef van me had hem meegenomen, maar hem heel snel ingeruild omdat hij het ook zo’n lullige bromfiets vond. In een vlaag van pure nostalgie heb ik zes jaar terug een Union gekocht. Het is toch waanzinnig dat mijn ouders met twee man van Enschede naar Zwolle reden voor familiebezoek. Hoe kwamen ze ooit met twee over die bult bij Nijverdal? Op Marktplaats kwam ik een totaal verhabbezakt exemplaar in Brabant tegen. Die was met de kwast overgeschilderd en daarbij waren ze dwars over alle logo’s en stickers gegaan. Met een kwast! Wie doet zoiets nou? Dat uiterlijk ging me steeds meer tegenstaan. Twee jaar terug heb ik de brommer daarom – ondanks twee linkerhanden – helemaal uit elkaar getrokken. Het motorblok kon in elkaar blijven zitten, dat had nog nooit zo snel en goed gelopen en Sachs-blokken lopen altijd. Alle onderdelen lagen keurig geordend op de werkbank en daar bleven ze eigenlijk zo lang liggen tot mijn vrouw dreigde alles weer op Marktplaats te zetten. Dat was mijn eer te na. Daarom heb ik alles ingepakt en weggebracht naar Cas the Moped Mechanic in Weert.”

De ‘Moped Mechanic’ maakt de Sport-O-Matic uiteindelijk weer showroomnieuw. Hoe hij dat heeft gedaan en wat Ger verder nog over zijn liefde voor de Union vertelt, dat lees je natuurlijk in Het Motorrijwiel 189. Geen abonnee, maar wel elke twee maand een nieuwe editie op de deurmat ontvangen? Klik dan hier.

Mobiele versie afsluiten